Duurzaam

Vincent Bouzereau Bourgogne Passetoutgrain 2023

 16,00

Rood – pinot noir – granaatappel – framboos – kers – ceder   

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: BOURPAS014 Categorieën: , Tags: , , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Meursault 

Meursault vormt samen met Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet het hart van de Côte de Beaune. Meursault is de grootste van de drie. Meursault staat bekend om zijn volle, zachte chardonnay. “Beurre et noisettes (boter en hazelnoot), plegen Franse sommeliers te zeggen. Meursault heeft in tegenstelling tot Puligny en Chassagne geen grand cru binnen zijn grenzen en verdient zijn hoge plaats in het Walhalla van chardonnay door de hoge kwaliteit van premier cru en village wijnen. Grofweg kun je Meursault op twee manieren indelen. In de eerste plaats natuurlijk aan de hand van terroir. De wijngaarden op de heuvel hebben een arme bodem en een goede drainage. Hier bevinden zich de premiers crus wijngaarden, waarvan Les Perrières, Les Charmes en Les Genevrières de beste naam hebben. De wijngaarden in het dal hebben meer klei. De wijnen uit het dal kunnen zeer de moeite waard zijn in droge jaren. In de tweede plaats aan de hand van de stijl van de wijnmaker: de volle, rijpe stijl van Comtes Lafon en zijn navolgers en de ingetogen, reductieve stijl van Coche-Dury en zijn navolgers. Meursault à la Comtes Lafon valt op door aroma’s van rijpe perzik, Meursault à la Coche-Dury door aroma’s van roze grapefruit. De rijpe stijl is eerder op dronk, de ingetogen stijl heeft een aantal jaren nodig om zijn soms uitzonderlijk hoge kwaliteit te tonen. 

Vincent Bouzereau

De familie Bouzereau is een van de grootste families van Meursault, letterlijk en figuurlijk. Vincent is de zoon van Pièrre, de broer van Jean-Marie en de neef van Michel en zij behoren allemaal tot de top van Meursault. Het domein van Vincent is 11 hectare, waarvan 6 chardonnay, 4 pinot noir en 1 aligoté. Vincent is een man van de wijngaard. Zijn stokken zijn verkregen door massaselectie; hij gebruikt de sterkste stokken die in zijn eigen wijngaarden ontstaan voor nieuwe aanplant. Veel stokken stammen nog af van de stokken die er stonden voor de uitbraak van de phylloxera. In de wijngaard worden de stokken “single guyot” getrimd. Voor chardonnay gebruikt hij 6 à 7 scheuten, voor pinot noir 4 à 5. Behalve de aligoté worden de druiven met de hand geoogst. Vincent gebruikt voor het wijn maken geen enzymen en alleen natuurlijke gisten. De prachtige kelder van Vincent is gevestigd in de oude priorij van Meursault. Je vindt hier geen proeflokaal of pinautomaat; proeven doe je naast de etiketteermachine. Hugh Johnson omschrijft Vincent als “one of the best”. De wijnen van Vincent Bouzereau zijn over het algemeen rijp, maar bescheiden gebruik van nieuw hout en de koelte van de kelders zorgen voor frisheid.

Bourgogne Passetoutgrain  

Vincents passetoutgrain bestaat uit een blend van (slechts) twee wijngaarden. De gamay (70 jaar oud) is aangeplant in Meursault, een erfenis van zijn opa. De andere wijngaard beplant met pinot is in Volnay. Hand geoogst en gesorteerd. Volledig ontsteeld en vergist in open vaten met temperatuurcontrole. De vergisting is volledig spontaan om het terroir en jaar maximaal te laten spreken. Handmatige onderdompeling. Daarna een zachte pers en opgevangen in 100% Franse barriques, zonder nieuw hout. Overhevelen vindt pas plaats na de malolactische fermentatie om vaste delen te onttrekken door middel van bezinking (en geduld). Een totale rijping van 10-15 maanden en bottelen op het domaine.         

Heerlijke Passetoutgrain, sappig en levendig met tonen van framboos, ceder, granaatappel en discreet houtgebruik.   

 

Al onze wijnen van Vincent Bouzereau

Extra informatie
Appellatie

Bio

Duurzaam

Druif

,

Inhoud

Jaar

Kleur

Land

Producent

Regio

Vincent Bouzereau Bourgogne Passetoutgrain 2021
Vincent Bouzereau Bourgogne Passetoutgrain 2023

Op voorraad