DECANTER: “Domaine Garon is fast becoming one of the best domaines in the northern part of the northern Rhône.”
Noordelijke Rhône
Wat we in de wijnwereld de Noordelijke Rhône noemen zijn de hellingen langs de Rhône tussen Lyon en Valence. De zuidelijke Rhône is de benedenloop, van Valence tot Avignon (van de pausen en die pont).
Het noorden en zuiden (septentrionale en méridionale in het frans) van de Rhône zijn compleet verschillend qua klimaat, voornamelijk wat betreft gemiddelde temperatuur en regenval. Het septentrionale is geologisch erg interessant want ooit zijn hier het ‘Massif Central’ en de Alpen tegen elkaar gebotst, met vele breuklijnen, exposities en bovenkomende aardlagen tot gevolg. Om te oogsten op de steile wijngaarden van de noordelijke Rhône heeft men dan ook “bon oeil, bon pied en bon dos” nodig (ogen, voeten en rug).
In de Romeinse tijd was hier al een bloeiende wijncultuur. Dat maken we op uit archeologische vondsten zoals amphorae, mozaïeken en kruiken die teruggaan tot minimaal 2000 jaar geleden. De wijnbouw op plekken die we heden ten daags Côte-Rôtie en Hermitage noemen, had bestaansrecht mede door de rijkdom van handelssteden als Lyon en Vienne. Beide belangrijke nederzettingen in romeinse tijd vanwege strategische positionering aan de Saône- en Rhône rivier.
Net als in de Bourgogne is er in het noorden één druif aan de macht; syrah. Zeer interessant voor terroir fanaten! De meest beroemde appellaties zijn Côte-Rôtie en Hermitage maar Cornas verdient ook vermelding. Er zijn honderden lieuts-dix gedocumenteerd met een zeer rijke geschiedenis. Voor wit is het een monocépage van viognier uit Condrieu ofwel een assemblage van roussanne en marsanne, deze treft men op de Hermitage heuvel en het omliggende Crozes-Hermitage.
Saint-Joseph
De appellation Saint-Joseph strekt zich zo’n 64 km uit. En telt 26 gemeenten die Saint-Joseph op het etiket mogen zetten. De bodem bestaat uit schist en gneiss op een ondergrond van graniet. Het verschil tussen het authentieke zuidelijke deel en het nieuwe noorden is echter groot. Het klassieke terroir van Saint-Joseph bevindt zich in het zuiden rond het dorpje Mauves. Hier vindt men de wijnen met grootse spanning en intensiteit (petit Côte-Rôtie). Voor de rode wijnen is syrah de toegestane druivenras + tot 10 % aanvulling van roussanne en marsanne. En voor witte wijn zijn de toegestane druivenrassen marsanne en roussanne.
Domaine Garon
« Chaque année, le vin est différent. Un millésime est chargé de souvenirs, d’anecdotes. Une bouteille renferme toujours un peu d’histoire. »
Domaine Garon is gevestigd in Ampuis, aan de voet van de steile terrassen van Côte-Rôtie, werkt Domaine Garon op een van de meest iconische hellingen van Frankrijk – in skitermen minstens een zwarte piste! De familiegeschiedenis gaat terug tot 1475. De eerste wijngaarden werden in 1836 aangekocht. Na een lange tijd zonder wijnbouw herleefden Jean-François en Carmen Garon de wijngaarden vanaf 1982. Aanvankelijk werden de druiven verkocht aan Guigal, maar in 1995 verscheen de eerste eigen wijn: Côte-Rôtie Les Triotes.
Sinds 2003 zijn zonen Kévin en Fabien, opgeleid in de Bourgogne en Beaujolais, mede verantwoordelijk. Zij geven het domein een moderne impuls, gericht op precisie, terroir en kwaliteit.
Het domein bezit 8,3 hectare, waarvan 5 hectare in Côte-Rôtie. Op de donkere, ijzerrijke klei met schist van de Côte Brune beheren ze Les Rochins (grenzend aan La Landonne). Op de lichtere bodems van de Côte Blonde liggen o.a. La Triote, Combard, Mollard en Lancement (grenzend aan La Mouline). Buiten Côte-Rôtie heeft de familie percelen in en rond Saint-Joseph en Condrieu. Het nieuwste project is syrah in het veel belovende Seyssuel.
Recent investeerde de familie in een state-of-the-art cuverie en kelder. Dode of slecht presterende wijnstokken zijn gerooid en vervangen door zorgvuldig geselecteerd plantmateriaal. Er wordt biologisch gewerkt, zonder certificaat. Domaine Garon is ambitieus en in alles klaar voor een veelbelovende toekomst.
Agricola
Assemblage van verschillende percelen binnen Saint-Joseph. Met name gelegen in Saint Pierre de Bœuf (plaats genaamd Cotayat), maar ook in het zuidelijke deel, in de buurt van Tournon. Pure graniet bodems met weinig klei. Voor het persen worden 90% ontsteelde en 10% hele trossen gebruikt. Temperatuur gecontroleerde vinificatie met inheemse gisten. Weinig tot geen ‘pigeage’ maar wel dagelijks een ‘remontages’ ofwel overpompen van de wijn om de schillen nat te houden.
Typisch Saint-Joseph met viooltjes, lavendel, zwarte en rode kers.




