Beaujolais
In de jaren ’70 en ’80 van de twintigste eeuw gaven onze ouders in december feesten met veel Beaujolais Primeur. De jonge, lichte en vooral heel goedkope wijn, wordt ieder jaar op de derde donderdag van november vrijgegeven. Beaujolais Primeur bestaat nog steeds, maar de glorietijd van de Primeur is al lang voorbij. Ondertussen wordt er in Beaujolais steeds meer serieuze wijn gemaakt, met name Beaujolais-Village en de Grands Crus. Vanwege het goedkope imago zien veel mensen deze soms erg goede wijn over het hoofd.
De rode wijnen worden van de gamay druif gemaakt. De beste wijngaarden hebben een bodem van graniet of kalksteen met een toplaag van klei. Bij het wijnmaken wordt vaak de techniek van de maceration semi-carbonique toegepast. De met de hand geplukte trossen worden in hun geheel in het vergistingsvat gestort. Onder de druk van de bovenste trossen, barsten de druiven open en komt spontane vergisting op gang. De CO2 die door vergisting vrijkomt zorgt ervoor dat kleur en smaak uit de schillen worden gehaald, terwijl de tannines in de pitten en steeltjes blijven.
Domaine des Nugues
Domaine des Nugues van Gilles Gelin is een van de rising stars van Beaujolais. Gilles zag al vroeg in dat je het met goedkope primeurs niet zou redden en heeft al vroeg enorm geïnvesteerd in kwaliteit. Biologische wijnbouw leidt tot gezonde, rijpe druiven. Gilles doet en laat vervolgens wat nodig is om een wijn te maken waarin het wijnjaar en de wijngaard tot uitdrukking komen. Een echte cultwijn!
Quintessence
Zoals een vintage Port alleen in de beste jaren wordt gemaakt, zo ook deze Quintessence. Net even iets anders! De 40 jaar oude gamay stokken leveren zeer geconcentreerd sap op. Na een malolactische gisting in rvs krijgt deze wijn nog een korte houtrijping in oude vaten. Aroma’s van zwarte kersen, aardbei, viooltjes, zwarte peper en balsamico. Biologisch.