AOC’s Hautes-Côtes de Beaune en Hautes-Côtes de Nuits
Bron van moderne, betaalbare Bourgognes van hoge kwaliteit
Hautes-Côtes de Beaune en Hautes-Côte de Nuits worden samen ook wel de Hautes-Côtes genoemd. De wijngaarden liggen verspreid op de heuvels boven de Côte d’Or. Hoewel hier al eeuwen wijn wordt gemaakt, zijn deze AOCs nog jong, uit 1961. Door de hoogte (hautes) en wind uit het westen is het koeler dan in de Côte d’Or, algauw 1 à 2 graden, inmiddels een voordeel.
Veel wijngaarden waren lang gericht op de productie van tafelwijnen voor bij le dejeuner. Deze markt is de afgelopen vijftig jaar geleidelijk kleiner geworden. Er wordt tussen de middag nauwelijks wijn meer gedronken. Verandering van klimaat en markt, maar ook het steeds duurder worden van wijnen uit de Côte d’Or hebben jonge wijnmakers naar de Hautes-Côtes getrokken. Het oude wijngebied is een bron van vernieuwing geworden.
In de wijngaard wordt gespeeld met het aantal stokken per hectare, van 3000 tot 10.000, met hoge en lage training van de ranken -hoger betekent wat kouder- en zo verder. De norm is handpluk en selectie in de wijngaard. Soms trospersing. In de kelder gebeurt van alles; stalen tanks, glazen donjons, keramische eieren, oude en nieuwe vaten, van klein tot groot. Ondanks de verschillen, kun je wijn van de Hautes- Côtes herkennen: chardonnay en aligoté tonen een mix van bloemen en rijpe citroen, pinot noir heeft rood fruit en zwarte peper. Een ander kenmerk is 0,5-1 % minder alcohol.
Domaine Cruchandeau
Domaine Cruchandeau is een klein domaine van 6 hectare, opgericht in 2003 door Julien Cruchandeau, die het volledig vanaf de grond opbouwde. Met een vooruitziende blik kocht Julien voornamelijk aligoté-wijngaarden in Bouzeron, wat toendertijd nog weinig populariteit genoot. In 2007 wilde Julien uitbreiden en kocht hij een huis met veel werkruimte in Chaux, Hautes-Côtes de Nuits net ‘boven’ Nuits-Saint-Georges. Het domaine is praktisch een eenmanszaak, alhoewel er links en rechts wel geholpen wordt, voornamelijk tijdens de oogst!
Geboren in Chenôve (nabij Dijon en de noordelijkste AOC, Marsannay) in 1978. Julien was een succesvol elektronisch muzikant en in de jonge jaren van zijn wijnmaken wist hij de twee activiteiten de combineren, al tourend met zijn band ‘Shrink Orchestra’ door Europa onderhield hij tevens een serieuze wijn ’startup’. In 2010 was dat niet meer houdbaar en besloot hij zich volledig op zijn druiven te richten.
Julien werkt met veel respect voor de natuurlijke processen in en rondom zijn wijngaarden, sinds 2011 biologisch gecertificeerd. Julien is een voorstander van oogsten op volle rijpheid – de druiven zijn rijp om geoogst te worden als ze dat daadwerkelijk laten zien, niet eerder. De Hautes-Côtes wijnen zijn veel waar voor je geld en worden vaak als single vineyards gevinifieerd (Les Cabottes & Les Valançons). ‘Aux-Saint-Jacques’ in Nuits-Saint-Georges (stokken uit ‘47) is een pracht van een wijngaard, net onder de premier crus tegen Vosne-Romanée aan.
Juliens natuurlijk gemaakte wijnen tonen elegantie, een delicaat evenwicht, volledig rijp fruit en een zeer fijne textuur.
Hautes-Côtes de Nuits Rouge “Les Cabottes”
Deze cuvee is een blend van twee wijngaarden. Beide gelegen op enkele kilomters van Nuits-St-Georges. De Valançons heuvel; steil glooiend met expositie naar het zuidwesten, 380 meter boven zeeniveau. De stokken zijn 30 en 60 jaar oud. Bodem van klei en kalksteen, dunne toplaag. Handgeoogst en gesorteerd. Ontsteling regime: van 50 tot 100% afhankelijk van het jaar (de rijpheid van de steeltjes zijn doorslaggevend). Daarna een langzame ‘ zachte’ fermentatie (weinig tot geen punchdowns). 8 maanden gerijpt op de fijne gisten, in gebruike Franse barriques.
Wijn met verleidelijk rijp fruit zoals zwarte bessen en krenten. Heldere zuurgraad en licht vlezig. Geroosterd / gegrild wit vlees en ook goed bij romige kazen!