Volnay
In duivelsjaar 1666 schreef Claude Bouchu, Intendant de Bourgogne, de vertegenwoordiger van het centrale, koninklijke gezag : “Volnay est un pays de montagne, implante de vignes, ou il croit le meilleur vin de France”. 450 jaar later is communis opinio dat in Volnay niet de beste pinot noir van de Côte d’Or wordt gemaakt, maar wel van de Côte de Beaune. Volnay comme il faut is delicaat, met intense aroma’s van frambozen, kersen en peper. De appellatie van Volnay omvat 225 ha, waarvan iets meer dan de helft (115 ha) premier cru. Volnay heeft geen grands crus. De premiers crus ten zuiden van het dorp, richting Meursault zijn de beste wijngaarden, met aan de top Caillerets en Champans, op de voet gevolgd door Clos des Chenes en Taillepieds. Volnay is vele jaren op rij getroffen door hagel, waardoor veel druiven zijn verloren. Een schrale troost was dat iedere keer vroege hagel was, waardoor de aangetaste druiven volledig konden afsterven en uiteindelijk trossen konden worden geoogst met minder, maar wel gezonde druiven. Voor de wijnliefhebber niet eens zo gek: een laag rendement komt de kwaliteit meestal zeer ten goede.
Vincent Bouzereau
De familie Bouzereau is een van de grootste families van Meursault, letterlijk en figuurlijk. Vincent is de zoon van Pièrre, de broer van Jean-Marie en de neef van Michel en zij behoren allemaal tot de top van Meursault. Het domein van Vincent is 11 hectare, waarvan 6 chardonnay, 4 pinot noir en 1 aligoté. Vincent is een man van de wijngaard, duurzaam gecertificeerd met HVE. Zijn stokken zijn verkregen door massaselectie; hij gebruikt de sterkste stokken die in zijn eigen wijngaarden ontstaan voor nieuwe aanplant. Veel stokken stammen nog af van de stokken die er stonden voor de uitbraak van de phylloxera. In de wijngaard worden de stokken “single guyot” getrimd. Voor chardonnay gebruikt hij 6 à 7 scheuten, voor pinot noir 4 à 5. Behalve de aligoté worden de druiven met de hand geoogst. Vincent gebruikt voor het wijn maken geen enzymen en alleen natuurlijke gisten. De prachtige kelder van Vincent is gevestigd in de oude priorij van Meursault. Je vindt hier geen proeflokaal of pinautomaat; proeven doe je naast de etiketteermachine. Hugh Johnson omschrijft Vincent als “one of the best”. De wijnen van Vincent Bouzereau zijn over het algemeen rijp, maar bescheiden gebruik van nieuw hout en de koelte van de kelders zorgen voor frisheid.
Monthélie Rouge
Vincent kocht dit perceel in 1990 en besloot direct te herplanten. Het is gelegen in lieu-dit ‘les Jouènes’, binnen de commune van Monthélie. Dit dorp en dus tevens deze wijngaard ligt eigenlijk tussen Meursault, Auxey en Volnay in. Het zijn de oostelijke uitlopers van Auxey-Duresses, met een oostelijke expositie. De wijnstokken zijn ‘sélection massale’ en verkregen van plantmateriaal uit eigen wijngaarden.
Hand geoogst en gesorteerd. Volledig ontsteeld en vergist in open vaten met temperatuur controle. De vergisting is volledig spontaan om het terroir maximaal te laten spreken. Handmatige onderdompeling. Daarna een zachte pers en opgevangen in 100% Franse barriques waarvan 25% nieuw. Overhevelen vindt pas plaats na de malolactische fermentatie om vaste delen te onttrekken door middel van bezinking en geduld. Een totale rijping van 15-18 maanden en bottelen op het domaine.