AOC Monthelie
Deze AOC ontleent haar naam aan het dorp Monthelie, gelegen ‘achter’ de Côte, ter hoogte van Volnay en Meursault, in dezelfde vallei als Auxey-Duresses en Saint-Romain. Het is er ietsjes koeler door de hogere ligging en de westenwind die door de vallei waait. Rode wijn van pinot noir (85%) wordt vaak omschreven als een petit-Volnay: vergelijkbare stijl, vriendelijker prijs. Ook wordt er chardonnay geproduceerd. De moederrots is kalksteen gevormd in het Jura, met toplagen van mergel, klei en kalksteen.
Monthelie telt 15 premier cru’s. Aan de Volnay-zijde ligt de bekendste: Les Champs Fulliots. Verderop in de vallei deelt het dorp Les Duresses met Auxey-Duresses.
Een grappig detail: de dorpsnaam wordt vaak foutief geschreven als Monthélie, met accent aigu. In werkelijkheid spreek je het uit als ‘Mont-lie’ en niet ‘Mon-tay-lee’. Een vigneron vertelde dat zijn tante ooit gewapend met ducttape door het dorp reed om alle verkeerde accentjes van de verkeersborden af te plakken – een hardnekkige, moeilijk uitroeibare spelfout. Fijn als dit je grootste probleem is.
Vincent Bouzereau
De familie Bouzereau is een van de grootste families van Meursault, letterlijk en figuurlijk. Vincent is de zoon van Pièrre, de broer van Jean-Marie en de neef van Michel en zij behoren allemaal tot de top van Meursault. Het domein van Vincent Bouzereau is 11 hectare, waarvan 6 chardonnay, 4 pinot noir en 1 aligoté. Vincent is een man van de wijngaard, duurzaam gecertificeerd met HVE. Zijn stokken zijn verkregen door massaselectie; hij gebruikt de sterkste stokken die in zijn eigen wijngaarden ontstaan voor nieuwe aanplant. Veel stokken stammen nog af van de stokken die er stonden voor de uitbraak van de phylloxera. In de wijngaard worden de stokken “single guyot” getrimd. Voor chardonnay gebruikt hij 6 à 7 scheuten, voor pinot noir 4 à 5. Behalve de aligoté worden de druiven met de hand geoogst. Vincent gebruikt voor het wijn maken geen enzymen en alleen natuurlijke gisten. De prachtige kelder van Vincent is gevestigd in de oude priorij van Meursault. Je vindt hier geen proeflokaal of pinautomaat; proeven doe je naast de etiketteermachine. Hugh Johnson omschrijft Vincent als “one of the best”. De wijnen van Vincent Bouzereau zijn over het algemeen rijp, maar bescheiden gebruik van nieuw hout en de koelte van de kelders zorgen voor frisheid.
Monthélie Rouge
Vincent kocht dit perceel in 1990 en besloot direct te herplanten. Het is gelegen in lieu-dit ‘les Jouènes’, binnen de commune van Monthelie. Dit dorp en dus tevens deze wijngaard ligt eigenlijk tussen Meursault, Auxey en Volnay in. Het zijn de oostelijke uitlopers van Auxey-Duresses, met een oostelijke expositie. De wijnstokken zijn ‘sélection massale’ en verkregen van plantmateriaal uit eigen wijngaarden.
Hand geoogst en gesorteerd. Volledig ontsteeld en vergist in open vaten met temperatuur controle. De vergisting is volledig spontaan om het terroir maximaal te laten spreken. Handmatige onderdompeling. Daarna een zachte pers en opgevangen in 100% Franse barriques waarvan 25% nieuw. Overhevelen vindt pas plaats na de malolactische fermentatie om vaste delen te onttrekken door middel van bezinking en geduld. Een totale rijping van 15-18 maanden en bottelen op het domaine.




