Domaine Garon Côte-Rôtie Lancement 2019

 179.00

Rood – syrah – blauwe bessen – zwarte kersen – peper – toasty

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: COTERO012 Categorieën: , Tags: , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Noordelijke Rhône  

Wat we in de wijnwereld de noordelijke Rhône noemen zijn de hellingen langs de Rhône tussen Lyon en Valence. De zuidelijke Rhône is de benedenloop, van Valence tot Avignon (van de pausen en die pont).  

Het noorden en zuiden (septentrionale en méridionale in het frans) van de Rhône zijn compleet verschillend qua klimaat, voornamelijk wat betreft gemiddelde temperatuur en regenval. Het septentrionale is geologisch erg interessant want ooit zijn hier het ‘Massif Central’ en de Alpen tegen elkaar gebotst, met vele breuklijnen, exposities en bovenkomende aardlagen tot gevolg. Om te oogsten op de steile wijngaarden van de noordelijke Rhône heeft men dan ook “bon oeil, bon pied en bon dos” nodig (ogen, voeten en rug). 

In de Romeinse tijd was  hier al een bloeiende wijncultuur. Dat maken we op uit archeologische vondsten zoals amphorae, mozaïeken en kruiken die teruggaan tot minimaal 2000 jaar geleden. De wijnbouw op plekken die we heden ten daags Côte-Rôtie en Hermitage noemen, had bestaansrecht mede door de rijkdom van handelssteden als Lyon en Vienne. Beide belangrijke nederzettingen in romeinse tijd vanwege strategische positionering aan de Saône- en Rhône rivier.  

Net als in de Bourgogne is er in het noorden één druif aan de macht; syrah. Zeer interessant voor terroir fanaten! De meest beroemde appellaties zijn Côte-Rôtie en Hermitage maar Cornas verdient ook vermelding. Er zijn honderden lieux-dits gedocumenteerd met een zeer rijke geschiedenis. Voor wit is het een monocépage van viognier uit Condrieu ofwel een assemblage van roussanne en marsanne, van de Hermitage heuvel en het omliggende Crozes-Hermitage.  

Côte-Rôtie 

De Côte-Rôtie is het meest noordelijke stukje van de noordelijke Rhône. De Rhône maakt hier zijn bocht naar het zuiden waardoor de wijngaarden zuidoost zijn georiënteerd. IJzingwekkende steile hellingen (tot wel 60%) vangen iedere zonnestraal op. Ook de Mistral uit de Alpen moet hier de hoek om en blaast zodoende verkoeling de wijngaarden in. Het epicentrum van de Côte-Rôtie is het dorp Ampuis. Ten noorden van Ampuis bevat de bodem meer klei en wordt daarom brune genoemd. Hier worden de stevigste wijnen gemaakt. Ten zuiden van Ampuis is de bodem schist met nauwelijks klei, deze bodem wordt blonde genoemd. Tussen de syrah staat vaak ook een beetje viognier (max 10%). Beide druiven worden samen geplukt en vergist. De viognier zorgt voor een druppeltje abrikozenjam in de wijn. 

Domaine Garon 

De familie Garon bezit wijngaarden sinds 1836. Zo’n 100 jaar is er vanuit de familie geen interesse geweest voor de wijnbouw. De familieleden werkten liever als wine agents en hielden vee, ze deden dan ook niks met de wijngaarden. De wijngaarden waren overwoekerd door eikenbomen en wilde rozen, de terrassen zag je nauwelijks meer. 

Jean-François en zijn vrouw Carmen Garon hadden wel een grote passie voor wijn. In 1982 zijn zij begonnen met het transformeren van de wijngaarden, in 1985/86 zijn er veel nieuwe stokken aangeplant. Eerst verkochten zij de druiven aan Guigal. Een aantal jaren later begonnen ze met het maken van eigen wijn. De moderne geschiedenis van Domaine Garon (7 ha) begint dan ook in 1995 wanneer Jean François zijn eerste flessen Côte-Rôtie ‘Les Triotes’ op de markt brengt. Als in 2003 ook de zonen Kevin en Fabien zich in het bedrijf voegen wordt er vaart gemaakt. Kevin en Fabien hebben beide gestudeerd aan de wijnschool in de Bourgogne en Beaujolais. 

Côte-Rôtie Lancement  

Syrah uit de lieu-dit Lancement, direct naast La Turque (de beroemde Côte Blonde wijngaard van Guigal). Deze schist, mica-leisteen en gneiss bodem is zeer poreus en draineert geweldig, zelfs in moeilijke jaren wordt hier spectaculair goede druiven geoogst. Gemiddelde hoogte van 255 m. Expositie van zuid, zuidoost en daarmee beschut tegen de Mistral uit het noorden. Vinificatie: 30 % trospersing. Daarna de fermentatie in thermisch gereguleerde roestvrijstalen vaten. Zachte en langzame extractie van de schillen. Post-fermentatie maceratie van 3 weken (!). Rijping in Frans eikenhouten barriques van 20 maanden met 40% nieuw hout. Epitome Côte Blonde.  

Een wijn met een kruidig bouquet, iets rokerigs, zwart fruit. Elegant en krachtig tegelijk! Zachte tannine, heel veel lengte.  

Al onze wijnen van Domaine Garon

Extra informatie
Kleur

Druif

Inhoud

Land

Jaar

Producent

Appellatie

Regio

Domaine Garon Côte-Rôtie Lancement 2019

Op voorraad