Domaine Garon Côte-Rôtie Les Triotes 2019

 55.00

Rood – syrah – zwarte bessen –  rode kers – viooltjes – kaneel – fijne tannine  

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: COTERO013 Categorieën: , Tags: , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Noordelijke Rhône  

Wat we in de wijnwereld de noordelijke Rhône noemen zijn de hellingen langs de Rhône tussen Lyon en Valence. De zuidelijke Rhône is de benedenloop, van Valence tot Avignon (van de pausen en die pont).  

Het noorden en zuiden (septentrionale en méridionale in het frans) van de Rhône zijn compleet verschillend qua klimaat, voornamelijk wat betreft gemiddelde temperatuur en regenval. Het septentrionale is geologisch erg interessant want ooit zijn hier het ‘Massif Central’ en de Alpen tegen elkaar gebotst, met vele breuklijnen, exposities en bovenkomende aardlagen tot gevolg. Om te oogsten op de steile wijngaarden van de noordelijke Rhône heeft men dan ook “bon oeil, bon pied en bon dos” nodig (ogen, voeten en rug). 

In de Romeinse tijd was  hier al een bloeiende wijncultuur. Dat maken we op uit archeologische vondsten zoals amphorae, mozaïeken en kruiken die teruggaan tot minimaal 2000 jaar geleden. De wijnbouw op plekken die we heden ten daags Côte-Rôtie en Hermitage noemen, had bestaansrecht mede door de rijkdom van handelssteden als Lyon en Vienne. Beide belangrijke nederzettingen in romeinse tijd vanwege strategische positionering aan de Saône- en Rhône rivier.  

Net als in de Bourgogne is er in het noorden één druif aan de macht; syrah. Zeer interessant voor terroir fanaten! De meest beroemde appellaties zijn Côte-Rôtie en Hermitage maar Cornas verdient ook vermelding. Er zijn honderden lieux-dits gedocumenteerd met een zeer rijke geschiedenis. Voor wit is het een monocépage van viognier uit Condrieu ofwel een assemblage van roussanne en marsanne, van de Hermitage heuvel en het omliggende Crozes-Hermitage.  

Côte-Rôtie 

De Côte-Rôtie is het meest noordelijke stukje van de noordelijke Rhône. De Rhône maakt hier zijn bocht naar het zuiden waardoor de wijngaarden zuidoost zijn georiënteerd. IJzingwekkende steile hellingen (tot wel 60%) vangen iedere zonnestraal op. Ook de Mistral uit de Alpen moet hier de hoek om en blaast zodoende verkoeling de wijngaarden in. Het epicentrum van de Côte-Rôtie is het dorp Ampuis. Ten noorden van Ampuis bevat de bodem meer klei en wordt daarom brune genoemd. Hier worden de stevigste wijnen gemaakt. Ten zuiden van Ampuis is de bodem schist met nauwelijks klei, deze bodem wordt blonde genoemd. Tussen de syrah staat vaak ook een beetje viognier (max 10%). Beide druiven worden samen geplukt en vergist. De viognier zorgt voor een druppeltje abrikozenjam in de wijn. 

Domaine Garon 

De familie Garon bezit wijngaarden sinds 1836. Zo’n 100 jaar is er vanuit de familie geen interesse geweest voor de wijnbouw. De familieleden werkten liever als wine agents en hielden vee, ze deden dan ook niks met de wijngaarden. De wijngaarden waren overwoekerd door eikenbomen en wilde rozen, de terrassen zag je nauwelijks meer. 

Jean-François en zijn vrouw Carmen Garon hadden wel een grote passie voor wijn. In 1982 zijn zij begonnen met het transformeren van de wijngaarden, in 1985/86 zijn er veel nieuwe stokken aangeplant. Eerst verkochten zij de druiven aan Guigal. Een aantal jaren later begonnen ze met het maken van eigen wijn. De moderne geschiedenis van Domaine Garon (7 ha) begint dan ook in 1995 wanneer Jean François zijn eerste flessen Côte-Rôtie ‘Les Triotes’ op de markt brengt. Als in 2003 ook de zonen Kevin en Fabien zich in het bedrijf voegen wordt er vaart gemaakt. Kevin en Fabien hebben beide gestudeerd aan de wijnschool in de Bourgogne en Beaujolais. 

Inmiddels zijn de wijngaarden en de wijnmakerij “state of the art”. Het jaar 2018 is hun grote doorbraak: “a first class collection across the range.” ****(*) John Livingstone 

Côte-Rôtie Les Triotes   

Dit is de signatuur-wijn van Domaine Garon. Syrah van de Cote Blonde (La Triotte, Lancement, Le Colombard en Le Mollard). Hoogte van de wijngaard : 180 – 320 m. Expositie van zuidoost, zuid en zuidwest. De bodem op Côte Blonde is schist en gneiss. Een zeer zure en poreuze bodem, geweldig voor kwaliteitswijn. 15% tros persing, 18 maanden vatrijping (10% nieuw). Vinificatie in thermisch gereguleerde roestvrijstalen vaten. Zachte en langzame extractie van de schillen. Post-fermentatie maceratie van 3 weken (!). Rijping in Frans eikenhouten barriques van 16-18 maanden met 15% nieuw hout.    

Tonen van framboos, pioenroos, viooltjes en peper. Fluweelzachte textuur, sublieme balans en grootse lengte.  

Al onze wijnen van Domaine Garon

Extra informatie
Kleur

Druif

Inhoud

Land

Jaar

Producent

Appellatie

Regio

Domaine Garon Côte-Rôtie Les Triotes 2019

Op voorraad