Bio

Domaine de la Pousterle Terroir d’Ansouis Luberon Blanc 2020

 18,50

Wit – grenache blanc – rolle – roussanne – floraal – citrus – peer – witte perzik

Op voorraad

10% korting vanaf 6 flessen, ook assorti

Artikelnummer: LUBE001 Categorieën: , Tags: , , , , ,

Deel deze wijn via:

Beschrijving

Zuidelijke-Rhône   

En Français ‘Rhône Méridionale’ genoemd, waar het noorden ‘Septentrionale’ is. Het noorden beschikt over twee kwalitatieve reuzen die terroir gedreven wijn maken: Hermitage en Côte-Rotie. Dit gebied identifeert klimatologisch meer met Beaujolais. Toch als je kwantiteit als graadmeter neemt is het zuiden superieur. Côte du Rhône is een gigantische AOC (na Bordeaux AOC de grootste in Frankrijk) die zowel noord en zuid bestrijkt. Echter in de praktijk komt van de 2 miljoen hectoliter (inclusief Côtes-du-Rhône Villages) het overgrote meerendeel uit het zuiden. Het zuiden is Provençaals en mediterreaans. Flora en fauna, maar ook cultuur en leefstijl ondersteunen dit paradigma. 

‘Le Méridionale’ begint in het noorden bij Montélimar, ongeveer een uur ten noorden van Avignon en Châteauneuf. Al snel waaiert het gebied flink  uit, voornamelijk in oostelijke richting op de linkeroever maar ook aan de rechteroever met Tavel en Lirac en stukken Côte du Rhône. Het gebied eindigt eigenlijk pas in het zuidoosten bij Luberon.  

De kers op de taart is hier nog altijd Châteauneuf-du-Pape, met een grootse historie en indrukwekkende opulente wijnen. Maar andere Rhône Cru’s staan op en bouwen aan hun eigen reputatie, voor een schappelijke prijs. Dorpjes zoals; Gigondas, Vacqueyras en Rasteau. Andere Cru’s zijn Beaumes-de-Venise, Cairanne, Vinsobres, Lirac en Tavel. Daarbovenop minder bekende streken als Sablet en Ventoux en de toegevoegde wijnstreek Costières de Nîmes, wat voorheen Languedoc was maar in wijntaal nu Rhône is. 

Belangrijke karakteristieke elementen voor de wijnbouw zijn de ‘galets roulés’ in gebieden rond de rivier. Wat grote rolkeien zijn gevormd door de rivier op een bodem van klei en zand. Verder in het oosten (Gigondas, Cairanne etc.) duikt er meer kalksteen op tussen zand en klei. De Mistral wind is een ander element die groot effect heeft op de wijnbouw. De mistral geeft de wijnranken de nodige verkoeling maar zorgt ook voor grote stress door zijn intensiteit en omnipresence.   

Druiven  

De belangrijkste druif is grenache (72%), gevolgd door syrah (10,5%), mourvèdre (7%) en cinsault (2,5%). De wijnranken worden niet ondersteund door palen en geleid langs ijzerdraad, maar staan op zichzelf met hun twijgen gesnoeid in de vorm van een beker. Dit noemt men gobelet. Veel wijngaarden, maar lang niet alle, vallen op door het grote aantal kiezels, galets, die de toch al rijkelijk aanwezige warmte vasthouden en ‘s-nachts uitstralen. Grenache en mourvèdre vinden het heerlijk. Syrah voelt zich meer thuis in de koelere wijngaarden met meer kalksteen.  

Domaine de la Pousterle  

Domaine de la Pousterle is een biologisch domein van 15 hectare in het extreme zuidoosten van de Rhône-vallei, AOC Luberon (département Vaucluse). Deze naam komt van het gelijknamige Massif du Luberon wat een maximale hoogte van 1256 meter bereikt. Het domaine is genesteld in Ansouis tussen het massief en de Durance-rivier. We vinden hier een sterke Provençaalse invloed en de naam ‘de la Pousterle’ komt van het lokale dialect en betekend ‘smalle en steile straat’ die het domaine met het Chateau D’Ansouis verbindt.  

Isabelle en Arnaud Strasser, sinds 2016 de eigenaren van de la Pousterle, zijn neergestreken in Luberon na lange internationale carrières. Ze zijn nu eigenaar van 4 wijnbedrijven waaronder Domaine de Coyeux in Beaumes-de-Venise, ook geïmporteerd door ons. Pousterle betekend ‘een steeg achtig straatje’ in de Provence. Na vier jaren van grote inspanning en hard werken is in 2020 het bio-certificaat behaald. De toekomst en specialiteit zit hem in het terroir wat zich perfect leent voor witte wijnen van o.a. vermentino, rousanne, chardonnay, grenache- en ugni blanc. Er wordt ook wat rood gemaakt van grenache, syrah en cinsault. De bodem bestaat uit zandige structuren opgebouwd uit slib en klei. De thermische amplitude tussen dag en nacht is groot, wat de aromatische expressie goed doet. De wijnen zijn een eigentijdse interpretatie van AOC Luberon, natuurlijk gemaakt, subtiliteit in textuur, verbluffende zuren en een intens open bouquet. Niet gefokt op rendement. 

Terroir d’Ansouis Luberon Blanc 

Wijngaard met een zanderige bodem van zilt en klei. 20 jaar oude stokken. Een blend van grenache blanc, rolle en roussanne. Directe persing van hele trossen. Fermentatie in rvs en hout. Daarna 6 maanden gerijpt op rvs. Prachtig citrus zoals bergamoth, bloemen als acacia en kamperfoelie.

Extra informatie
Appellatie

Druif

, , ,

Inhoud

Jaar

Kleur

Land

Producent

Regio

Bio

Biologisch

Domaine de la Pousterle Terroir d'Ansouis Luberon Blanc 2020
Domaine de la Pousterle Terroir d’Ansouis Luberon Blanc 2020

Op voorraad