La Rioja
De Rioja is een groot wijngebied in het noorden van Spanje, dat tegen Spaans Baskenland in het noorden en Navarra in het oosten aanschurkt. Het noordwesten van Rioja bevindt zich dicht bij de Atlantische oceaan en heeft een meer maritiem klimaat. Het zuidoosten van Rioja is ver van de zee en het klimaat is meer continentaal. Parallel aan de Pyreneeën stroom de Ebro door het gebied.
Rioja is onderverdeeld in drie regio’s: Rioja Oriental (Rioja Baja tot 2018), Rioja Alta en Rioja Alavesa. Rioja Alta is het grootste gebied met 27.347 hectares. Daarna volgt Rioja Oriental met 24.590 hectares. Alavessa is met 13.389 de kleinste subregio. Het gebied telt vele bodegas, wijnboeren en coöperaties. Het is lastig iets allesomvattends over de hele Rioja te zeggen, men vervalt snel in niets zeggende generalisaties.
Maisulan bevindt zich in het Baskische noorden van de Rioja, La Alavesa (in de provincie Álava). De Atlantische oceaan is vlakbij en zorgt voor verkoeling, net als de Sierra de Cantabria. De bodem is kalkrijk, terwijl in de rest van Rioja klei dominant is. Koel+kalk zorgt er voor dat hier de meest elegante Rioja wordt gemaakt. Alavesa is ´booming´. Er is meer vraag naar elegante wijnen en global warming zorgt er voor dat het in de oude Rioja gebieden vaak heel warm, zonnig en droog is, met zware wijnen als resultaat.
Tempranillo is de belangrijkste druif in de Rioja en wordt hier als endemisch beschouwd. Het is een droomdruif voor menig wijnmaker want hij is flexibel en breed inzetbaar. Korte opvoeding op staal of zeer lange rijping in hout, wel of geen hele trossen, koeler klimaat of heet klimaat de druif kan het allemaal. Wat de druif soms mist is mid-pallet (breedte, fruit en zuren na de aanzet en voor de afdronk van de wijn). Mede hierdoor wordt tempranillo in de Rioja vaak geblend met kleine delen garnacha, graciano of mazuelo (carignan). Tempranillo heeft in de 21ste eeuw een grote opmars gemaakt en staat aangeplant in alle uithoeken en is nummer 1 druif in Spanje.
Maisulan
Luis en Eva, de eigenaren en oprichters van Maisulan zijn op de eerste plaats tuinders, mensen met groene vingers. Zij zijn geboren en getogen op deze plek, in een dorp met 370 inwoners genaamd Elvillar. De wijngaarden zijn al generaties in de familie. Het doel wat zij zichzelf hebben opgelegd is ‘leven van het land’. Het gaat daarbij om meer dan alleen de wijnranken. Zo oogsten zij verschillende graansoorten en olijven voor zelfgemaakte olijfolie. Ook onderhouden zij vele andere van nature voorkomende flora rondom de wijngaarden, denk aan vijg- en amandelbomen en struikgewassen zoals thijm, rozemarijn en kamille. Wat een geuren!
Ze werken met een arbeidsethos dat intensief maar nodig is. Vroeger was dit de norm, nu lijkt het een uitzondering. Maisulan is daarmee een goed gekozen naam want het betekent ‘goed hard werk’ in het ‘Vasco’.
Bewonderenswaardig aan Luis en Eva is dat ze de beste elementen uit verschillende stromingen meenemen, maar zich niet dogmatisch vastklampen aan één stijl. Er zitten elementen uit de biodynamie, plantenextracten en Fukuoka’s principes in. En natuurlijk, niet te vergeten, de kennis over het gebied die ze van huis uit meegekregen hebben. Wat we sterk herkennen in hun werkwijze is het vertrouwen en geloof dat zij hebben in de natuur, gebaseerd op Fukuoka’s principes. Belangrijk in deze stroming is minimale interventie en de zelfhelende kracht van de natuur inzetten om tot een bepaald doel te komen. Alle keuzes, in ieder stadium, die Luis en Eva maken zijn geijkt op kwaliteit, respect en typiciteit. De wijn die uit hun handen komt is een reflectie van hun prachtige land, waar zij zelf ook uit voort gekomen zijn.
Txabola Viura
In Rioja heet de macabeu druif, viura. De viura stokken voor deze wijn zijn zo’n 45 jaar oud en staan op een klei-kalksteen bodem. Er wordt met de handgeoogst en de hele trossen worden direct geperst. Fermentatie met uitsluitend druifeigen gisten, in RVS tanks. Vlak voor het einde van de fermentatie wordt de wijn overgestoken in houten vaten van 225 en 500 liter, waarvan eenderde nieuw. En rijpt dan nog 6 maanden.
Complexe volle, ronde wijn, aroma’s van witte bloemen, gele appel, peer, amandelen