Rioja
Rioja is het oudste beschermde herkomstgebied van Spanje, en promoveerde in 1991 als eerste wijngebied tot DOCa, Denominación de Origen Calificada. De naam komt van rio, rivier, en Oja, de naam van een kleine rivier die door de provincie La Rioja stroomt en uitmondt in de Ebro.
Het wijngebied volgt de Ebro over zo’n 120 km en is onderverdeeld in 3 regio’s. In het westen Rioja Álavesa en Rioja Alta. De kalkrijke klei bodems bevatten hier op sommige plaatsen veel ijzer, en geven wijnen met kracht en body. Van de kalkrijkere bodems zijn de wijnen over het algemeen meer verfijnd. Hoewel de Cordillera Cantabria bescherming biedt tegen extreme weersomstandigheden, is de verkoelende invloed van de Atlantische Oceaan hier duidelijk merkbaar. Geen overbodige luxe voor de vroegrijpende tempranillo.
In het oosten ligt het lager gelegen Rioja Oriental, voorheen Rioja Baja. Oostenwind vanaf de Middellandse zee waait hier door het trechtervormige dal van de Ebro, waardoor het hier warmer en droger is. Ideaal voor garnacha.
Ongeveer 90% van de productie bestaat uit rode wijn, met als hoofdbestandsdeel tempranillo, aangevuld met garnacha, graziano en mazuelo. Voor witte rioja zijn viura, malvasía riojana en garnacha blanca de belangrijkste druivenrassen.
De kwaliteit van Rioja werd van oudsher bepaald door de duur van de rijping. Hoe langer hoe beter met als hoogtepunt de Gran Reserva, die tenminste twee jaar in de meest oude vaten moet rijpen en daarna nog eenzelfde periode op fles. López de Heredia en Marques de Murrieta zijn grote voorbeelden van deze stijl. Tegen de millenniumwisseling ontwikkelde zich een nieuwe stijl van genereuze wijnen, korter gerijpt, crianza of reserva, maar met een groter aandeel nieuw vaak Amerikaans eiken. Lekker sappig en veel vanille. Dit zijn de wijnen van grote merken als Marqúes de Riscal en Telmo Rodriguez. Commercieel een groot succes.
Bodegas Maisulan
Maisulan bevindt zich in het Baskische noorden van de Rioja, La Álavesa, waar de hoge ligging van de wijngaarden en de Atlantische oceaan voor verkoeling zorgen. Vroeger konden de druiven hier nog wel eens moeilijk rijpen. Maar met de global warming wordt steeds meer gezocht naar koelere wijngaarden om elegante wijnen te kunnen blijven produceren toe en is het een geschenk.
Luis en Eva, de eigenaren en oprichters van Maisulan zijn op de eerste plaats tuinders, mensen met groene vingers. Zij zijn geboren en getogen op deze plek, in een dorp met 370 inwoners genaamd Elvillar. De wijngaarden zijn al generaties in de familie. Het doel is ‘leven van het land’. Het gaat daarbij om meer dan alleen de wijnranken. Zo oogsten zij verschillende graansoorten en olijven voor zelfgemaakte olijfolie. Ook koesteren zij andere flora rond de wijngaarden, denk aan vijg- en amandelbomen en ook kruiden zoals thijm, rozemarijn en kamille. Wat een geuren!
Hun filosofie; laat de natuur zo veel mogelijk haar gang gaan, want zij is zoveel wijzer dan wij. Er wordt geen gebruik gemaakt van chemische middelen als herbiciden en pesticides. Ook wordt de bodem niet verstoord door middel van ploegen en wordt gezien als een levend organisme. Een juiste verzorging met uitsluitend natuurlijke materialen, verrijkt de bodem en bevordert de opbouw van humus en het binden van CO2 uit de lucht in de grond. “Maisulan” brengt dit prachtig tot uitdrukking; het betekent in het Vasco (Baskisch) ‘goed hard werk’.
Waar de meeste Rioja producenten hun wijnen deels of volledig op Amerikaans eiken laten rijpen, gebruiken Luis en Eva uitlsuitend Franse houten vaten, die veel subtielere aroma’s geven.
Txabola Viura
In Rioja heet de macabeu druif, viura. De stokken voor deze wijn zijn meer dan 45 jaar oud en staan op klei-kalksteen bodems, verdeeld over bijna alle wijngaarden van Luis en Eva. Doorgaans staat viura op de armste delen, omdat dit druivenras zeer goed bestand is tegen waterstress. Er wordt met de hand geoogst en de hele trossen worden direct geperst. Fermentatie met uitsluitend druifeigen gisten, in RVS tanks. Vlak voor het einde van de fermentatie wordt de wijn overgestoken in Franse houten vaten van 225 en 500 liter en rijpt dan nog 6 maanden. Dit is de enige wijn van Maisulan waarvoor nieuw hout gebruikt wordt, jaarlijks 20%, wat zorgt voor een bijzondere complexiteit.