AOC Meursault
Meursault vormt samen met Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet het hart van de Côte de Beaune. Meursault is de grootste van de drie. De meeste wijngaarden van Meursault liggen in de luwte van de heuvel Le Montmellian, met nauwelijks wind uit het westen. Zij zijn daardoor wat warmer dan die in Puligny en Chassagne. Meursault staat dan ook bekend om zijn volle, zachte chardonnay. Beurre et noisettes (boter en hazelnoot) zoals de Franse sommeliers zeggen. Meursault heeft alleen premier crus en village wijnen, er zijn geen grand cru wijngaarden. Toch maakt de appellatie zijn vooraanstaande plaats in de gouden chardonnay driehoek meer dan waar, de kwaliteit van de wijnen is hoog.
Er zijn 17 premier cru wijngaarden, eigenlijk 29 als je alle ‘sub gaarden’ mee zou tellen. De drie grote sterren zijn Perrières, Charmes en Genevrières. Deze premier crus liggen op de heuvel, arme bodem, goede drainage. In het dal liggen de meeste village wijngaarden, daar bevat de bodem meer klei en vooral in drogere jaren komen hier goede wijnen vandaan. De hand van de wijnmaker is ook in Meursault van invloed. Zo maakt Comtes Lafon een rijke en volle stijl met aroma’s van rijpe perzik die eerder op dronk is. Meursault à la Coche-Dury heeft een meer reductieve stijl en valt op met aroma’s van roze grapefruit. Dit soort Meursault wijnen laten na een aantal jaren vaak een uitzonderlijk hoge kwaliteit zien.
Vincent Bouzereau
De familie Bouzereau is een van de grootste families van Meursault, letterlijk en figuurlijk. Vincent is de zoon van Pièrre, de broer van Jean-Marie en de neef van Michel en zij behoren allemaal tot de top van Meursault. Het domein van Vincent Bouzereau is 11 hectare groot, waarvan 6 chardonnay, 4 pinot noir en 1 aligoté. Vincent is een man van de wijngaard, duurzaam gecertificeerd met HVE. Zijn stokken zijn verkregen door massaselectie; hij gebruikt de sterkste stokken die in zijn eigen wijngaarden ontstaan voor nieuwe aanplant. Veel stokken stammen nog af van de stokken die er stonden voor de uitbraak van de phylloxera. In de wijngaard wordt “single guyot” getrimd. Voor chardonnay gebruikt hij 6 à 7 scheuten, voor pinot noir 4 à 5. Behalve de aligoté worden de druiven met de hand geoogst.
Vincent gebruikt voor het wijn maken geen enzymen en alleen natuurlijke gisten. De prachtige kelder is gevestigd in de oude priorij van Meursault. Je vindt hier geen proeflokaal of pinautomaat; proeven doe je naast de etiketteermachine. Hugh Johnson omschrijft Vincent als “one of the best”. Zijn wijnen zijn over het algemeen rijp, maar bescheiden gebruik van nieuw hout en de koelte van de kelders zorgen voor frisheid.
Meursault Les Poruzots Premier Cru
Poruzots is een wijngaard van 11,4 hectare, ongeveer op gelijke afstand tussen het dorp Meursault in het noorden en Perrières en Charmes in het zuiden. Het ligt op het midden van de côte, met een vrijwel perfecte bodem; oeroud kalksteen, heel stenig, met een niet te dikke toplaag van klei. De stokken zijn 60 jaar oud en leveren ongeveer 30 hl/ha op. Vergisting en vervolgens 12 maanden opvoeding op eiken, waarvan 1/3 nieuw. Daarna vindt er assemblage plaats. Mis en bouteille negen maanden later.



