Zuidelijke-Rhône
En Français ‘Rhône Méridionale’ genoemd, waar het noorden ‘Septentrionale’ is. Het noorden beschikt over twee kwalitatieve reuzen die terroir gedreven wijn maken: Hermitage en Côte-Rotie. Dit gebied identifeert klimatologisch meer met Beaujolais. Toch als je kwantiteit als graadmeter neemt is het zuiden superieur. Côte du Rhône is een gigantische AOC (na Bordeaux AOC de grootste in Frankrijk) die zowel noord en zuid bestrijkt. Echter in de praktijk komt van de 2 miljoen hectoliter (inclusief Côtes-du-Rhône Villages) ongeveer 90% uit het zuiden. Het zuiden is Provençaals en mediterreaans. Flora en fauna, maar ook cultuur en leefstijl ondersteunen dit paradigma.
‘Le Méridionale’ begint in het noorden bij Montélimar, ongeveer een uur ten noorden van Avignon en Châteauneuf. Al snel waaiert het gebied flink uit, voornamelijk in oostelijke richting op de linkeroever maar ook aan de rechteroever met Tavel en Lirac en stukken Côte du Rhône. Het gebied eindigt eigenlijk pas in het zuidoosten bij Luberon.
De kers op de taart is hier nog altijd Châteauneuf-du-Pape, met een grootse historie en indrukwekkende opulente wijnen. Maar andere Rhône Cru’s staan op en bouwen aan hun eigen reputatie, voor een schappelijke prijs. Dorpjes zoals; Gigondas, Vacqueyras en Rasteau. Andere Cru’s zijn Beaumes-de-Venise, Cairanne, Vinsobres, Lirac en Tavel. Daarbovenop minder bekende streken als Sablet en Ventoux en de toegevoegde wijnstreek Costières de Nîmes, wat voorheen Languedoc was maar in wijntaal nu Rhône is.
Belangrijke karakteristieke elementen voor de wijnbouw zijn de ‘galets roulés’ in gebieden rond de rivier. Wat grote rolkeien zijn gevormd door de rivier op een bodem van klei en zand. Verder in het oosten (Gigondas, Cairanne etc.) duikt er meer kalksteen op tussen zand en klei. De Mistral wind is een ander element die groot effect heeft op de wijnbouw. De mistral geeft de wijnranken de nodige verkoeling maar zorgt ook voor grote stress door zijn intensiteit en omnipresence.
Rode wijn domineert de productie met jaarlijks rond de 90% t.o.v. witte wijn. Belangrijkste druif is met vlag en wimpel nog steeds grenache, aangevuld met (onder andere) syrah, mourvèdre, cinsault en carignan. Voor wit is het grenache blanc, marsanne, roussanne, clairette, bourboulenc en tal van andere kleine spelers.
Châteauneuf-du-Pape
Zonder Pape geen Châteauneuf. In 1308 verhuisde Paus Clemens V, die daarvoor aartsbisschop van Bordeaux was, de Heilige Stoel van Rome naar Avignon. Om de klerikale kelen van Clemens (een Bourgogne liefhebber) en de zijnen te vullen, werd wijnbouw tot ontwikkeling gebracht. Châteauneuf-du-Pape was een feit. In 1376 verhuisde de Heilige Stoel weer terug naar Rome, maar de wijnbouw bleef. Tot in de 20e eeuw werd Châteauneuf gebruikt om Bourgogne te versterken. Gaandeweg ontstond er ook een eigen markt voor Châteauneuf. In 1923 was Châteauneuf-du-Pape de eerste wijnregio die zichzelf aan regels onderwierp: beperking van het rendement en een minimum alcohol. Ook werd bepaald dat de wijn van tien (later 13) druivenrassen mag worden gemaakt en dat alleen wijngaarden die zo dor zijn dat lavendel en tijm zich daar thuis voelen geschikt zijn voor wijnbouw. Zie hier de eerste AOC.
Druiven
De belangrijkste druif is grenache (72%), gevolgd door syrah (10,5%), mourvèdre (7%) en cinsault (2,5%). De wijnranken worden niet ondersteund door palen en geleid langs ijzerdraad, maar staan op zichzelf met hun twijgen gesnoeid in de vorm van een beker. Dit noemt men gobelet. Veel wijngaarden, maar lang niet alle, vallen op door het grote aantal kiezels, galets, die de toch al rijkelijk aanwezige warmte vasthouden en ‘s-nachts uitstralen. Grenache en mourvèdre vinden het heerlijk. Syrah voelt zich meer thuis in de koelere wijngaarden met meer kalksteen.
De meeste Châteauneuf bestaat uit grenache, syrah en soms een scheut mourvèdre of cinsault. In de categorie Cuvées Speciales vind je 100% grenache, maar ook assemblages van alle toegestane druiven. Het wijnmaken is meestal traditioneel; grenache komt het meest tot zijn recht als het vergist en gerijpt is in beton of oude vaten, hoe groter hoe beter. Tannines komen zo nodig uit de steeltjes. Natuurlijk zijn er ook wijnen die gerijpt hebben op nieuwe kleine barriques. Geschapen voor de Amerikaanse markt en meestal duur.
Mas de Boislauzon
Mas de Boislauzon dankt zijn naam aan de wijngaard Boislauzon in het noorden van de AOP Châteauneuf-du-Pape, vlakbij Orange, de leuke stad met zijn Romeinse amfitheater. Aan het roer staan broer Daniel en zus Christine Chaussy. Daniel’s tweeling Quentin en Joris en Christine’s zoon Arnaud (alle drie vintage 1995) zijn inmiddels ook aan boord. Boislauzon werkt biologisch. Alles handpluk, met selectie in de wijngaard en in de kelder. Trosvergisting met natuurlijke gisten, rijping in beton en foudres. Veel oude grenache en mourvèdre stokken.
Châteauneuf-du-Pape Blanc 2022
Witte Châteauneuf van 50% Grenache blanc, 40% Roussanne en 10% Clairette. Wijngaarden met kleibodems en daarop de voor de zuidelijke Rhône typerende galets roulés (ronde keien). Handpluk, zorgvuldige selectie, 100% ontsteelde trossen. Voor de roussanne, fermentatie en rijping in nieuwe houten vaten. De grenache blanc en clairette rijpen op betonnen cuve. Fruitige, gebalanceerde wijn, goede combinatie met vis en truffels.