Châteauneuf-du-Pape
Zonder Pape geen Châteauneuf. In 1308 verhuisde Paus Clemens V de Heilige Stoel van Rome naar Avignon. Om de klerikale kelen van Clemens, een Bourgogne liefhebber, en de zijnen te vullen, werd wijnbouw tot ontwikkeling gebracht. Châteauneuf-du-Pape was een feit. In 1376 verhuisde de Heilige Stoel weer terug naar Rome, maar de wijnbouw bleef. Tot in de 20e eeuw werd Châteauneuf mede gebruikt om Bourgogne te versterken. Gaandeweg ontstond er ook een eigen markt voor Châteauneuf. In 1923 was Châteauneuf-du-Pape de eerste wijnregio die zichzelf aan regels onderwierp: beperking van het rendement en een minimum alcohol. Ook werd bepaald dat de wijn van tien (later dertien) druivenrassen mag worden gemaakt en dat alleen wijngaarden die zo dor zijn dat lavendel en tijm zich daar thuis voelen geschikt zijn voor wijnbouw. Zie hier de eerste AOC.
Druiven
Chateauneuf is van oudsher van de stevige rode wijnen. De belangrijkste druif is dan ook grenache (72%), de koning van de méditerranée. Daarna komen syrah (10,5%), mourvèdre (7%) en cinsault (2,5%). De wijnranken worden niet ondersteund door palen en geleid langs ijzerdraad, maar staan op zichzelf met hun twijgen gesnoeid in de vorm van een beker. Dit noemt men gobelet. Veel wijngaarden, maar lang niet alle, vallen op door het grote aantal kiezels, galets, die de toch al rijkelijk aanwezige warmte vasthouden en ‘s nachts uitstralen. Grenache en mourvèdre vinden het heerlijk. Syrah voelt zich meer thuis in koelere wijngaarden met meer kalksteen.
De meeste Châteauneuf zijn een blend van grenache, syrah en een scheut mourvèdre of cinsault.
In de categorie ‘Cuvée Speciale’ is het aan de wijnmaker wat speciaal is; soms is het 100% grenache of mourvèdre, maar ook assemblages van alle dertien toegestane druiven. Het fruit komt vaak van een specifiek perceel met oude stokken in gelimiteerde oplages en de vinifcatie is intensiever met kleinere vaten, soms nieuw hout en langere rijping. Grenache krijgt, zowel in ‘Tradition’ als ‘Cuvée Spéciale’ wijnen, een eigen behandeling met rijping op beton of grote foudres. Syrah daarentegen, leent zich goed voor nieuw hout, terwijl het bij mourvèdre varieert.
De afgelopen decennia is het aandeel witte wijnen toegenomen tot momenteel 8%. Hoofdingrediënten zijn grenache blanc, clairette, rousanne en bourboulenc. Viognier is verboden. De verschillende druiven worden altijd apart verbouwd, geplukt en gevinifieerd. Afhankelijk van het ras en de beoogde stijl worden staal, beton en eiken vaten gebruikt.
Mas de Boislauzon
Mas de Boislauzon is een biologische wijnmakerij net ten noorden van Châteauneuf-du-Pape. Vlakbij Orange, de leuke stad met zijn Romeinse amfitheater. Het is een familiebedrijf, 5e generatie met zus Christine en broer Daniel Chaussy aan het roer. Daniel’s tweeling Quentin en Joris en Christine’s zoon Arnaud (alle drie vintage 1995) zijn inmiddels ook aan boord.
Mas de Boislauzon dankt zijn naam aan de wijngaard Boislauzon in het noorden van de AOC Châteauneuf-du-Pape. Het domein bezit 12 hectare in Châteauneuf-du-Pape, verdeeld over 15 percelen in de lieux-dits Cabrières, Boislauzon, La Gardiole, Palestor, Pignan en Les Brusquières. De schets van de 2 eiken, die op vele etiketten staat, is de eigenlijke grens van Châteauneuf-du-Pape. Daarbuiten beheren ze 20 hectare in Côtes du Rhône Villages, eveneens verspreid over 15 percelen. Dan zijn er nog 2 hectare Vin de France. De biologische werkwijze is lang geleden geïmplementeerd. Certificering volgde in 2012. In 2021 is de stap gezet naar biodynamie (zonder certificaat), met de maankalender als leidraad voor werkzaamheden in zowel wijngaard als kelder.
Alle druiven worden met de hand geoogst en streng geselecteerd. In de kelder kiest men voor trosvergisting met natuurlijke gisten, rijping in beton en traditionele foudres. De wijngaarden bestaan vooral uit oude stokken grenache en mourvèdre, aangevuld met syrah, cinsault en carignan. De aangeplante witte druiven zijn grenache blanc, roussanne en clairette.
Châteauneuf-du-Pape Blanc
Witte Châteauneuf van 50% grenache blanc, 40% roussanne en 10% clairette. Wijngaarden met kleibodems en daarop de voor de zuidelijke Rhône typerende galets roulés (ronde keien). Handpluk, zorgvuldige selectie, 100% ontsteelde trossen. Voor de roussanne, fermentatie en rijping in nieuwe houten vaten. De grenache blanc en clairette rijpen op betonnen cuve. Fruitige, gebalanceerde wijn, goede combinatie met vis en truffels.




