La Spia

Toont alle 6 resultaten

La Spia   

Cantina La Spia is een kleinschalig familiebedrijf met 4.5 hectare aan wijngaarden in Valtellina, Lombardije, grenzend aan de Zwitserse Alpen. Valtellina is een smalle vallei waar de voet van de Italiaanse en Zwitserse alpen de wijngaarden samenknijpen met hulp van de Adda rivier in het dal. Praktisch alle wijngaarden zijn terrassen en staan op hellingen met hoogtes variërend van 300 tot 800 meter. 

Dit wijnhuis, gelegen in het DOCG Sassella deelgebied, is eigendom van de Rigamonti familie sinds 1962. De intrigerende naam ‘La spia’, of de spion, komt vanwege een gelijknamige wijngaard. Vijf eeuwen terug veroverde de Zwiterse “Grigioni” het Valtellina- dal en gebruikte deze strategische locatie als uitzichtpunt. Vanaf hier kon men controle houden wie de vallei inkwam vanaf het Como meer. La Spia is een jong en dynamisch wijnhuis, dat de passie en zorg van vroeger combineert met technologie en innovatie van nu. Met deze 4.5 hectare aan wijngaarden worden zo’n 25.000 flessen geproduceerd, nebbiolo vertolkt de hoofdrol.  

De subzone DOCG Sassella waar La Spia (wijnhuis en wijngaard) zich bevindt wordt gezien als beste van de streek. Andere deelgebieden zijn Valgella, Inferno, Grumello, en Maroggia. Het klimaat verschilt weinig van elkaar, de bodem heeft nagenoeg dezelfde samenstelling (alhoewel op detail vrij heterogeen) en draineert goed. Ook de expositie is gunstig met zuid- zuidoostelijke oriëntatie. Het grote verschil is dat de vallei hier in Sassella net wat wijder is. De toppen rondom en boven het dorp zijn daardoor iets vergevensgezinder en laten de zon langer schijnen in het dal. Zeer belangrijk in dit Alpine klimaat.  Prachtige nebbiolo, de wijn is erg verfijnd van een robuuste druif, het voelt sierlijk en artistiek.