Beaujolais
In de jaren ’70 en ’80 van de twintigste eeuw gaven onze ouders in december feesten met veel Beaujolais Primeur. De jonge, lichte en vooral heel goedkope wijn, wordt ieder jaar op de derde donderdag van november vrijgegeven. Beaujolais Primeur bestaat nog steeds, maar de glorietijd van de primeur is al lang voorbij. Ondertussen wordt er in Beaujolais steeds meer serieuze wijn gemaakt, met name Beaujolais-Village en de Grands Crus. Vanwege het goedkope imago van Beaujolais zien veel mensen deze soms erg goede wijn over het hoofd. Rode Beaujolais is van de druif gamay gemaakt. De beste wijngaarden hebben een bodem van graniet of kalksteen met een toplaag van klei. Bij het wijnmaken wordt vaak de techniek van de maceration semi-carbonique toegepast. De met de hand geplukte trossen worden in hun geheel in het vergistingsvat gestort. Onder de druk van de bovenste trossen, barsten de druiven open en komt spontane vergisting op gang. De CO2 die door vergisting vrijkomt zorgt ervoor dat kleur en smaak uit de schillen worden gehaald, terwijl de tannines in de pitten en steeltjes blijven.
Gamay
Gamay stamt uit begin 17de eeuw. Gamay is een natuurlijke kruising tussen pinot noir en gouais blanc. Voor de phylloxera ramp was de gamay wijdverspreid en telde Frankrijk maar liefst 160.000 ha. Na de verwoestende druivenluis (phylloxera), in de tweede helft van de 19de eeuw, is er minder gamay terug geplant. Anno 2021 is er wereldwijd 30.000 ha beplant met gamay waarvan 15.000 ha in de Beaujolais. Gamay uit de Beaujolais is erg geliefd. Het zijn vriendelijke wijnen met relatief weinig alcohol. De wijnen uit Beaujolais kunnen al jong gedronken worden, de Crus zijn jong ook al fijn, maar kunnen zeker ook goed rijpen op fles. De beste wijngaarden hebben een bodem van graniet of kalksteen met een toplaag van klei. Bij het wijn maken wordt vaak de techniek van de maceration semi-carbonique toegepast. De met de hand geplukte trossen worden in hun geheel in het vergistingsvat gestort. Onder de druk van de bovenste trossen, barsten de druiven open en komt spontane vergisting op gang. De CO2 die door vergisting vrijkomt zorgt ervoor dat kleur en smaak uit de schillen worden gehaald, terwijl de tannine in de pitten en steeltjes blijven.
Domaine de Buis-Rond
Sinds 2012 stond Quentin Harel aan het roer van familiedomein de Buis-Rond, dat al sinds 1768 eigendom is van de familie Harel. Heel verdrietig maar de Morgon ‘21 en Beaujolais Blanc ‘22 zijn de laatste wijnen die wij zullen ontvangen. In een tragisch hike ongeluk is Quentin omgekomen in 2021.
Hieronder volgt toch een kleine uiteenzetting van de het domaine dat niet meer is.
De meeste wijngaarden lagen rond het domein en geclassificeerd als AOC Beaujolais en AOC Beaujolais village. De wijngaarden lagen net buiten de Cru zone. De bodem is voornamelijk klei, zand en vuursteen. De wijnen die hier gemaakt werden zijn fris en aromatisch en jong al erg lekker.
Ook was er 1 hectare Morgon in bezit. Dit perceel met 80 jaar oude wijnstokken ligt in de Lieu-dit ‘Les Charmes’. Het perceel ligt iets hoger. Hier kwamen levendige, elegante en minerale wijnen vandaan.
Het domaine werkte op volledig biologische wijze, certificaat sinds 1998. Het perceel Morgon Charmes wordt als sinds 1980 op biologische wijze bewerkt. De wijn valt te zien als een lichte stijl. Weinig interventie: trosvergisting, natuurlijke gisten. De Beaujolais rijpt in tank en de Morgon in gebruikte 400 liter vaten. De wijn werd niet gefilterd en er werd nauwelijks zwavel toegevoegd.
Red Kiss Beaujolais
Red Kiss Beaujolais is een wijn van fruit uit een biologische wijngaard sinds 1998, 5.3 hectare. Vinificatie is ‘Semi-carbonique traditionnelle’. Bovenaan deze pagina onder het kopje Gamay wordt dit uitgelegd. Rijping is 20% in oude barrique en de overige 80% op beton. Een verleidelijke Beaujolais die tegen de Beaujolais Nouveau-stijl aanschuurt. Tintelend en opwekkend!