Châteauneuf-du-Pape
Zonder Pape geen Châteauneuf. In 1308 verhuisde Paus Clemens V, die daarvoor aartsbisschop van Bordeaux was, de Heilige Stoel van Rome naar Avignon. Om de klerikale kelen van Clemens (een Bourgogne liefhebber) en de zijnen te vullen, werd wijnbouw tot ontwikkeling gebracht. Châteauneuf-du-Pape was een feit. In 1376 verhuisde de Heilige Stoel weer terug naar Rome, maar de wijnbouw bleef. Tot in de 20e eeuw werd Châteauneuf gebruikt om Bourgogne te versterken. Gaandeweg ontstond er ook een eigen markt voor Châteauneuf. In 1923 was Châteauneuf-du-Pape de eerste wijnregio die zichzelf aan regels onderwierp: beperking van het rendement en een minimum alcohol. Ook werd bepaald dat de wijn van tien (later 13) druivenrassen mag worden gemaakt en dat alleen wijngaarden die zo dor zijn dat lavendel en tijm zich daar thuis voelen geschikt zijn voor wijnbouw. Zie hier de eerste AOC.
Druiven
De belangrijkste druif is grenache (72%), gevolgd door syrah (10,5%), mourvèdre (7%) en cinsault (2,5%). De wijnranken worden niet ondersteund door palen en geleid langs ijzerdraad, maar staan op zichzelf met hun twijgen gesnoeid in de vorm van een beker. Dit noemt men gobelet. Veel wijngaarden, maar lang niet alle, vallen op door het grote aantal kiezels, galets, die de toch al rijkelijk aanwezige warmte vasthouden en ‘s-nachts uitstralen. Grenache en mourvèdre vinden het heerlijk. Syrah voelt zich meer thuis in de koelere wijngaarden met meer kalksteen.
De meeste Châteauneuf bestaat uit grenache, syrah en soms een scheut mourvèdre of cinsault. In de categorie Cuvées Speciales vind je 100% grenache, maar ook assemblages van alle toegestane druiven. Het wijnmaken is meestal traditioneel; grenache komt het meest tot zijn recht als het vergist en gerijpt is in beton of oude vaten, hoe groter hoe beter. Tannines komen zo nodig uit de steeltjes. Natuurlijk zijn er ook wijnen die gerijpt hebben op nieuwe kleine barriques. Geschapen voor de Amerikaanse markt en meestal duur.
Mas de Boislauzon
Mas de Boislauzon dankt zijn naam aan de wijngaard Boislauzon in het noorden van de AOP Châteauneuf-du-Pape, vlakbij Orange, de leuke stad met zijn Romeinse amfitheater. Aan het roer staan broer Daniel en zus Christine Chaussy. Daniel’s tweeling Quentin en Joris en Christine’s zoon Arnaud (alle drie vintage 1995) zijn inmiddels ook aan boord. Boislauzon werkt biologisch. Alles handpluk, met selectie in de wijngaard en in de kelder. Trosvergisting met natuurlijke gisten, rijping in beton en foudres. Veel oude grenache en mourvèdre stokken.
Tradition Rouge
De Tradition komt van de kiezelrijke wijngaarden: Boislauzon, la Gardiole, Palestor en Brusquières, aan de noordkant van de appellatie. Naast grenache, een flinke plens mourvèdre (30%), waardoor de wijn een stoere structuur heeft. Hogeschool Châteauneuf.
Aroma’s van gedroogde kruiden, blauwe bessen, zwarte bramen. Sappig, specerijen, zwarte peper, stevige tannine. Kan zeker 25 jaar ouderen.